İçeriğe geç

Makale: Lake Mobilyalarda Temizlik ve Bakım

Lake Mobilyalarda Temizlik ve Bakım

Lake mobilyalar, evinizin en değerli ve şık eşyalarından biridir. Ancak, düzenli kullanım, toz, lekeler ve kirler, mobilyaların doğal parlaklığını kaybetmesine ve zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle, lake mobilyalarınızı düzenli olarak temizlemeniz ve bakımını yapmanız, mobilyalarınızın ömrünü uzatacaktır.
LAKE MOBİLYA
  • Temizlik ve bakım için önce lake nedir buna bakalım;

Lake bir boya tekniğidir. Mobilyalarımızın ana malzemesi olan Mdf üzerine uygulanır. Yani boyamızın bir kalınlığı vardır. Bu nedenle temizlik kısmında çok nazik davranılmalıdır. Su bazlı ve tiner bazlı olmak üzere 2 çeşit lake boya bulunmaktadır. bu detaydan bahsetmemizin nedeni ise temizlik aşamasında tiner bazlı bir lake boyaya tiner dökerseniz boyayı tekrar çözelti haline getirmiş olursunuz ve boya çözülür. Bunların haricinde su bazlı lake boya da ise temizlik aşamasında bol su kullanırsanız yine boya çözülür.

 LAKE BOYA AŞAMASI

Bakım ve Temizlik

  • Güneş ışığından korunmalıdır. Aksi takdirde ürününüz sararacak ve solacaktır.

  • Tiner kullanılmamalıdır. Ürün kullanılamaz hale gelecektir.

  • Uzun süre lekeli halde bırakmamalısınız, lekelendiğinde olabildiğince hızlı müdahale edin. Ürün lekelerini çıkartmak daha zor hale gelecektir.

  • Sert müdahalelerde bulunulmamalıdır. Mdf Üzeri boya kalınlığı olduğu için bu kalınlığı kazıyabilirsiniz ve ham kahverengi renginde Mdf rengini görmek hoş olmayacaktır.

  • Temizlik bezi olarak tüy veya yün bırakmayacak yumuşak bir bez kullanılmalıdır. Öneri olarak mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Diğer bezleri kullanır iseniz daha da kötü bir görüntü çıkacaktır.

  • Ilık su ile bez nemlendirilmelidir. ıslak olmadığından emin olduğunuzda bez ile silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede rutin oluşan tozları ve basit lekeleri yok edecektir.

  • Temizlik yaparken dairesel bir şekilde temizlenmelidir. Doğru ve narin bir şekilde yapıldığında silme sonrası iz kalmayacaktır.

  • Silme işleminden sonra asla kendi halinde kurumasına bırakılmamalıdır. yine mikrofiber bez yardımı ile durulayın. Aksi takdirde izler çıkacaktır ve boya az da olsa su ile daha çok temas edecektir.

İnatçı lekeleri nasıl çıkarabilirim ?

Öncelikle mobilyayı satın aldığınız firmaya danışmalısınız. Eğer cevap yeterli gelmez ise aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu bilgiler genelde çözüm sağlayan yöntemlerdir ve denemeden önce gözle görülmeyen küçük bir bölgede denemenizi tavsiye ediyoruz. Neticede hangi kimyasal altyapı kullandığını ya da boyasının kalitesini maalesef bilemiyoruz. Aşındırıcı süngerler, çelik yünler, aşındırıcı ürünler, amonyak, ağartıcı, asidik ürünler veya kireç sökücüler kullanmayın.

Etil alkol çok etkili ama çok agresif bir temizleyicidir. Su ile seyrelterek yumuşak bir şekilde Parlak lakelerinizi temizleyebilirsiniz. sonrasında nemli bir bez ile tekrar silin ve kuru bir bez ile de durulayın. Etil alkolü asla mat lakelerde kullanmayın. Parlak lakede düzgün silinmez ise alkol, çizgiler bırakacaktır.

PARLAK LAKE

Etil alkol seçeneğinin sizi zorlayacağınızı düşünürseniz, Karbonat, beyaz sirke ve suyu macun kıvamında karıştırıp temizlik yapabilirsiniz.Bunu hem mat hem de parlak lake mobilyalar için deneyebilirsiniz. sonrasında yine nemli bir bez ile temizleyip daha sonra kuru bir bez ile durulayın.

Size özel mobilya üretiliyor ise üreticinizden mutlaka içine boya sertleştiricisi eklenmemiş şekilde mobilyanızda kullanılan boyanızdan 250 ml bir şişe kadar rica etmelisiniz. Bu sayede ileride oluşabilecek deformelerde bu boyayı resim fırçası ile rötuş yapabilirsiniz. Unutmayın boya sertleştiricisi olmadığı için rötuş yaptığınız yerlerin 2-3 gün kurumasını beklemelisiniz.

Bonus; Lake boya Aşamaları

LAKE BOYA AŞAMASI

Read more

Ahşap Mobilyalarda Temizlik ve Bakım
ahşap

Ahşap Mobilyalarda Temizlik ve Bakım

   Ahşap mobilyaların bakımı ve temizliği, uzun ömürlü olmaları için oldukça önemlidir. Ahşap mobilyalar doğal malzemeler olduğu için, doğru bakım yapılmazsa zamanla aşınır, çizilir ve renkleri sol...

Daha fazlasını oku
Metal Mobilyalarda Temizlik ve Bakım
KROM MOBİLYA TEMİZLİK

Metal Mobilyalarda Temizlik ve Bakım

Metal mobilyalar evlerimizde ve ofislerimizde sıkça kullanılan ve dayanıklılıklarıyla tercih edilen seçeneklerdir. Ancak, zamanla metal yüzeylerde kirlenme, paslanma, lekelenme gibi sorunlar oluşab...

Daha fazlasını oku